Friday, October 14, 2011

Stew Daging Mak Njang

 

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 3 batang carrot dipotong besar
  • 5 ubi kentang di potong besar
  • 3 batang leek
  • 500 gm daging dipotong dadu
  • 3 kiub tulang rusuk maggi
  • Sedikit tepung gandum untuk menyalut daging
  • 4 sudu butter untuk menumis
  • 4 biji bawang besar dipotong empat
  • Sedikit kicap masin untuk menghitamkan stew
  • 1/2 cawan tepung jagung untuk memekat kan stew.(dibancuh dengan air dulu)
  • 4 helai bay leaf
  • 2 sudu rosemary
  • Lada hitam secukup rasa
  • Air 2000 ~3000 ml

Cara-cara

  1. Salutkan daging yang telah ditoskan dengan tepung gandum.tumiskan daging dengan menggunakan butter.
  2. Masukkan air dan kiub tulang rusuk. Biarkan mendidih dengan api perlahan .
  3. Masukkan separuh sayur yang dipotong tadi dan biarkan dalam periuk sampai lembut (dalam 1 jam). Masukkan gak daun bay dan rosemary.
  4. Bila daging dan sayur dah lembut , masukkan kicap, tepung jagung yang dah dibancuh tu, lada hitam , garam secukup rasa la.Masukkan sayur yang selebihnya tadi dan biarkan dalam 10 minit.Boleh la makan dengan roti atau cam tu je..

1 comment:

  1. salam kak ah.. nanti balik rumah kita try resepi kat atas ni.. betul2 nyum2.. hehehe

    ReplyDelete