Stew Daging Mak Njang
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 3 batang carrot dipotong besar
- 5 ubi kentang di potong besar
- 3 batang leek
- 500 gm daging dipotong dadu
- 3 kiub tulang rusuk maggi
- Sedikit tepung gandum untuk menyalut daging
- 4 sudu butter untuk menumis
- 4 biji bawang besar dipotong empat
- Sedikit kicap masin untuk menghitamkan stew
- 1/2 cawan tepung jagung untuk memekat kan stew.(dibancuh dengan air dulu)
- 4 helai bay leaf
- 2 sudu rosemary
- Lada hitam secukup rasa
- Air 2000 ~3000 ml
Cara-cara
- Salutkan daging yang telah ditoskan dengan tepung gandum.tumiskan daging dengan menggunakan butter.
- Masukkan air dan kiub tulang rusuk. Biarkan mendidih dengan api perlahan .
- Masukkan separuh sayur yang dipotong tadi dan biarkan dalam periuk sampai lembut (dalam 1 jam). Masukkan gak daun bay dan rosemary.
- Bila daging dan sayur dah lembut , masukkan kicap, tepung jagung yang dah dibancuh tu, lada hitam , garam secukup rasa la.Masukkan sayur yang selebihnya tadi dan biarkan dalam 10 minit.Boleh la makan dengan roti atau cam tu je..
salam kak ah.. nanti balik rumah kita try resepi kat atas ni.. betul2 nyum2.. hehehe
ReplyDelete