Sunday, December 4, 2011

Bubur Asyura Johor



1-2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
½ inchi halia
3-4 sudu besar rempah kari daging (jika ingin lebih pedas, tambah lebih rempah kari)
1 tin santan
1 tin kacang peas
2 sudu besar kacang dal (direndam)
Segenggam beras, di cuci
½ kg daging cincang
Kayu manis, bunga cengkeh, bunga lawang dan buah pelaga (4 sekawan)
Air secukupnya

Bahan Hiasan:
3 biji telur, di kacau, di goring dadar dan dipotong halus-halus
biji lada merah, di hiris halus bawang goreng daun sup dan bawang atau cilantro
Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.
Panaskan minyak, dan masukkan ‘4 sekawan’ ke dalam minyak yang telah panas.
Masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga garing.
Masukkan rempah kari dan kacau.
Masukkan beras yang telah dicuci dan masukkan juga air (cukup untuk membuat bubur)
Apabila mendidih, masukkan kacang dal dan juga kacang peas, kacau sekali sekala.
Setelah ia menjadi bubur, masukkan santan sedikit demi sedikit dan kecilkan api.
Apabila sudah pekat, masukkan kacang peas dan garam secukup rasa.

Cara Menghidang:

Masukkan bubur ke dalam mangkuk dan bubuh telur dadar, daun sop dan bawang, cili dan juga bawang goreng ke atas nya.